Pastorie Zeddam Pastorie Zeddam

De pastorie van de protestantse kerk in Zeddam aan de Ettemastraat 1 is ontworpen door architect Ovink uit Doetinchem en gebouwd in 1931. De pastorie staat direct naast de kerk aan de Ettemastraat 3. Achter de pastorie ligt het Imminkhuis, met adres Bovendorpsstraat 8a.

Dominee Buisman heeft hiervoor op 13 maart 1930 4500 gulden geschonken op voorwaarde dat hij er mocht wonen. Al bij zijn aantreden in 1921 waren er plannen die oude pastorie te vervangen door een nieuwe, maar de nieuwbouw werd op 8 juni 1922 weggestemd.

Tot 1974 hadden beide protestantse gemeenten in Bergh een eigen pastorie. Bij de aanvang van de samenwerking tussen de gemeenten werd besloten de pastorie in Zeddam te behouden en die van 's-Heerenberg te verkopen. De opbrengst hiervan werd gestort in een "fonds tot instandhouding van de predikantsplaats".

Het pand is sinds 17 april 2001 een gemeentelijk monument. Het is een goed en gaaf bewaard voorbeeld van een onder invloed van de Late Amsterdamse School gebouwd woonhuis. Opvallende elementen zijn de laag doorgetrokken dakschilden en het fraaie siermetselwerk. Het pand bezit nog meerdere oorspronkelijke bijzondere interieuronderdelen die getuigen van een zorgvuldige, voor de bouwtijd kenmerkende detaillering.

In 2014 won de pastorie de Monumentenprijs van de gemeente Montferland. De prijs werd op 14 september in het Imminkhuis in Zeddam door burgemeester Ina Leppink-Schuitema uitgereikt aan dominee Frans Gijzel.

Sinds 2019 wordt de pastorie bewoont door ds. Henriëtte Nieuwenhuis en haar gezin.

terug