Gezondheidsproject Sister Yoni, Infanta, Filipijnen Gezondheidsproject Sister Yoni, Infanta, Filipijnen

U hebt nog een verhaal van mij tegoed over het project van Sister Yoni in de Filipijnen.

Ik heb aan de webmasters gevraagd om de laatste nieuwsbrief uit 2016 op de website te zetten. Daar kunt u nog eens nakijken wat het project precies inhield en hoe we in de Filipijnen zijn beland.

Fred en ik zijn met Yannick en Abby rond Kerst 2019 op bezoek geweest in Infanta, de geboorteplaats van Abby - onze schoondochter.
Vanuit die plaats liep ook het gezondheidsproject van Sister Yoni.
Wij hebben daar Lalain en Demo Raynera ontmoet, enthousiaste mensen die daar veel goede projecten draaiende houden. Lalain is een secretaresse van de Bisschop en zij houdt samen met haar man het overzicht over de voornamelijk arme bevolking in de regio. Vandaar ook dat zij nauw betrokken waren bij het gezondheidsproject van Sister Yoni.

Wij hebben bij ons bezoek ook Sister Yoni, sister Mafé en sister Tess en de andere zusters ontmoet. Dat was een fijne ontmoeting, met veel lekker eten, zoals overal waar je komt - wij in Nederland schenken een kop koffie voor ons bezoek, daar staat altijd een maaltijd klaar!

Uit het gesprek met de zusters werd ons duidelijk dat het gezondheidsproject is gestopt. Maar zuster Mafé vertelde dat de goede resultaten nog steeds te merken zijn, de kinderen die zij in hun consultatiebureau zien zijn zichtbaar gezonder, zij kunnen merken dat de moeders gezonder eten maken, niet zo eenzijdig, met meer vitamine en dat ook de hygiëne beter is. Ook dat ze hun eerste hulp, de kleine gezondheidsproblemen, beter behandelen.

Al met al een goede uitslag van een project dat wij, u en onze diaconie van 2011 tot 2016 hebben ondersteund!!

Maar wij waren nog maar net weer thuis, of de problemen rond het corona virus brak uit, daar is dat een nog groter probleem dan bij ons…helaas….

Veel mensen zijn dagloners. En niet mogen werken is geen geld om eten te kopen! Gelukkig is de hulpverlening daar ook snel geregeld, er zijn daar vaak tyfoons en daardoor heel vaak mensen die van de een op de andere dag al hun hebben en houden verliezen. Dus al snel kreeg iedereen een zak rijst uitgedeeld…en wat later is er ook een soort basis uitkering gekomen…maar dat lost niet alle problemen op.

Zo hoorden wij van het zusje van Abby dat ze niet meer naar Manilla, naar de universiteit mocht gaan…de stad was verboden terrein voor alle studenten van buiten de stad…ook zij moesten online gaan studeren. Wij hebben Jean daarbij geholpen, een laptop besteld en internet verzorgd.

Maar er zijn in Infanta natuurlijk veel meer studenten met dat probleem. Lalain en Demo vertelden over hun idee of wij hen konden ondersteunen om voor meer studenten internet beschikbaar te maken en hen een mobiele telefoon konden geven zodat ze hun gemaakte lessen konden fotograferen en doorsturen naar de leerkrachten!

Toen is de vraag doorgespeeld naar onze diaconie en zij willen dit project ondersteunen.

Inmiddels is het toegezegde bedrag overgemaakt en de internetverbindingen worden betaald en de studenten, die door Lalain en Demo zijn geselecteerd, hebben hun mobieltje gekregen.

Demo heeft ons al heel hartelijk bedankt namens de deelnemende studenten!.

Dus ook nu gaan we weer de mensen in en rond Infanta ondersteunen!

Voor ons voelt het heel goed, we kennen nu de problemen, we hebben gezien hoe het leven daar is… Terwijl ik dit stukje zit te schrijven is er al weer een overstroming geweest waarbij het water tot schouderhoogte in de huizen stond en nu regende het zo hard dat ook nu het water naar binnen stroomt… Wij kunnen ons die situaties haast niet voorstellen, maar daar is het steeds vaker het geval. De klimaatverandering merken ze daar iedere dag: meer regen, meer tyfoons.

Als u na het lezen van mijn verhaal nu ook zou willen meedoen om de studenten in Infanta een betaalbare internetverbinding te geven, dan kunt u een donatie doen op de bankrekening van het college van diakenen Protestantse gemeente ’s-Heerenberg- Zeddam.

O.v.v. Filipijnen internet project.

NL97RABO0326689265

En dan zorgen zij dat het geld wordt overgemaakt naar Demo Raynera.

Wilt u nog meer weten over dit project, neem gerust contact op met mij:

sijnieebbers@hotmail.com

Groetjes Sijnie Heuvel

 

terug